HTML

Világmegváltók

Tényleg szeretnél egy jobb világban élni? Akkor hagyd abba a hazudozást, ne lopj többet és kezdj el végre dolgozni!

Friss topikok

A SZINTETIKUS ADÓSOK BÖRTÖNE

2013.01.15. 19:32 Melampo

névtelen2.JPG

Avagy a mesebeli félpénz definíciója.

-Létezi-e a  mesebeli félpénz? Létezik bizony! Létezik, de azt hiszem nem pont olyan mint amilyennek elképzeltük. Hogy milyen? Hát ilyen. Mintha életfogytiglani kényszermunkára ítéltek volna. Íme a mesebeli félpénz definíciója.

-A pénz egy dipólusos konstrukció. Csak akkor születik, ha valakinek tartozunk valamivel és ez a valaki jogosan követelheti tőlünk ezt a valamit. Tehát a két kritérium együttes megléte szükséges ahhoz, hogy megszülessen a pénz. Az kell hozzá, hogy létrejöjjön egy adósság és vele szemben létrejöjjön egy követelés. Ha ezt az információt valamilyen formában rögzítjük és mindketten tanúsítjuk, akkor egy váltót állítottunk ki. Ha ennek a váltónak a valóságtartalmát rajtunk kívül is mindenki elismeri és biztos benne, hogy az azon szereplő adós az adósságát a váltón szereplő feltételekkel ki is fogja egyenlíteni akkor már majdnem megszületett a pénz.
Amennyiben egy közösség az általa kibocsátott váltókon felelősséget vállal érte, hogy a tagjai által vállalt adósságokat a közösség bármely tagja bármikor hajlandó a követelés felmutatójának kiegyenlíteni, akkor valóban megszületik a pénz.
Amikor valaki valamilyen értéket ad a közösségnek, a közösség egy ilyen elismervénnyel ismeri el, hogy tartozik annak aki ezt az elismervényt felmutatja. Az elismervény birtokosa bármikor kérhet a közösség bármely tagjától valamilyen értéket és ha ezt az értéket a tulajdonosa hajlandó átadni, akkor cserébe az elismervényét átvéve ettől kezdve a közösség neki fog tartozni.
Ha ez általánossá válik akkor elértük, hogy a személyhez, lejárati időhöz nem kötött váltó pénzzé váljék és az adósság, illetve a vele szemben álló követeléscsere a végletekig leegyszerűsödjön.    

-Ha én pénzt szeretnék, akkor ezzel azt akarom, hogy valaki adósodjon el. Ha az adós megadja nekem az adósságát, akkor ezzel megszünteti az én követelésemet is és ezzel megszűnik az ezt jelképező elismervény, a pénz is.
Minden esetben amikor valaki hitelt vesz fel, adóssága keletkezik és vele szemben valakinek követelése keletkezik. Amikor valakinek a betétjét kapja meg akkor a betétes a követelés jogosultja. Ha jelzálog hitelt vesz fel, akkor viszont olyan pénzt kap ami senkinek nem a tulajdona, hanem új ezen jelzálog fedezete alatt kibocsátott pénz. Ebben az esetben az adós megkapja a kívánt összeget, a közösség pedig megkapja a rendelkezésére bocsátott pénz ellenében az adós jelzálogtárgyát. Ezt azonban azzal a  kikötéssel, hogy az adós részletekben visszavásárolja a közösségtől. Ha a visszavásárlás bármilyen okból nem történne meg, akkor a követelés a jelzálogtárgynak a közösség általi tulajdonba vételével kiegyenlítődik.
Az eddigiek abba a tévhitbe ringathatnának minket, hogy tényleg csak dipólusos tulajdonságú pénz létezik. Azaz, pénz kizárólag  úgy keletkezhet, ha van egy követelésünk és azzal szemben egy tartozásunk.

-A valóság sajnos ennél jóval árnyaltabb.
Amint egy hitelt elkezdünk törleszteni, a visszafizetett összeg a követelő kezében azonnal megjelenik új, elkölthető, vagy újrahitelezhető  pénzként. Gyakorlatilag a közösségben használt pénz, azaz a követelések és az adósságok összes mennyisége ezzel nem változik, csak adóst és követelés tulajdonost cserélt a pénzünk. Azonban ha nagyon sok azonos tárgyra adtunk jelzáloghitelt és az adósok a jelzáloghitelüket nem törlesztik, akkor ezek a hitelösszegek a közösségben maradnak fedezetlen pénzként, mert a jelzálogtárgyak eladhatatlanná válásával ezzel a pénzzel szemben semmilyen behajtható adósság nem marad.
Ez a fedezetlen pénz mint követelés forgalomban marad, viszont vele szemben a közösségben nincs semmilyen fedezet, tehát a közösség egésze válik érte adóssá. A betétes aki követelését hitelként másnak átadja, az érte kapott hozammal, a kamattal csak részeben kapja meg a neki járó hozamot, mert ő egyben mint a közösség tagja a fedezetlen követelésekkel infláció formájában keletkező veszteséget is kénytelen ebből levonni.
Ennél azonban sokkal rosszabbul jár az a tagja a közösségnek, aki kizárólag csereeszközként használta a pénzt, mert a közösség adósságából származó értékvesztés őt is ugyanúgy érinti és ő azt semmivel nem tudja kompenzálni. A közösség tőkével rendelkező tagja vagy nyer a különbségen, vagy legalábbis nem veszíthet rajta, amíg a tőkével nem rendelkező kizárólag csak veszíthet. Ezzel elindul az értékek áramlása a nagyobb követelésmennyiséggel rendelkező tőketulajdonosok felé.
A hitelező pénzintézetek a kezelésükben lévő teljes pénzkészletet kihitelezhetik. Azt a pénzt is amely lekötés nélkül, folyószámlán, átutalás alatt folyamatosan, de pillanatnyilag van csak náluk és azt a pénzt is, amely egy rossz hitelkihelyezés után fedezetlenül került vissza hozzájuk egy másik számlára, mert a hiteligénylő már elköltötte. Ezeknek a kihelyezett összegeknek egy része a betétesek pénze amelyre a pénzintézet kamatot fizet. A másik részére viszont vagy elenyésző, vagy semmilyen kamatot nem fizet. Viszont a hitel felvevőjétől természetesen minden tételre kamatot kér.

-Ekkor érdekes jelenségnek lehetünk tanúi. Itt keletkezik egy szintetikus pénz, amelynek csak adós oldala van, követelés nem áll vele szemben. Bizonyára sokan olvasták már, de álljon itt a könnyebb érthetőség céljából újra a tanmese.

"-Egy cowboy bemegy a kocsmába és megkéri a csapost, hogy vigyázzon a százdollárosára, mert ő most a hegyekbe megy, ahová veszélyes lenne elvinni és a kocsmáros használja ha akarja. Ő mindössze azt kéri a kocsmárostól, hogy ugyanezt a százdollárost szeretné visszakapni és tíz százalék kamatot kér majd a kölcsönért, ha visszajön. A csapos vár, vár, a cowboy csak nem jön. Renováltatni kellene és a cowboy végül is felajánlotta neki, hogy kölcsönadja neki a pénzét ha szüksége van rá használja. Végül meggyőzi magát, ezt a legényt biztos megölték és ha visszatérne legfeljebb vissza kell adnia a kölcsönt. Felújítja a kocsmát, az asztalosnak aki pedig a munkálatokat végezte, annak a kerítéséhez kellett a pénz, a kovács kertesíteni akart, a kertész utat akart a házához, és így tovább, valamennyien továbbadták a százdollárost. A lánc végén egy örömapa állt, aki a lányát házasította ki. Nagy bulit csapott a kocsmában és több száz dollárt fizetett.
-Azután betoppan a cowboy, aki csodálkozva jegyzi meg, ebből a porfészekből micsoda takaros kis hely lett! Persze kéri a százasát plusz a kamatot. A kocsmáros rezzenéstelen arccal benyúl a kasszába és visszaadja neki százdollárosát, ami a körbefizetés során természetesen visszakerült hozzá, plusz még egy tízdollárost, a tíz százalék kamatot amit a szépen felújított kocsmában megnövekedett forgalomból könnyedén ki tudott fizetni. A cowboy megköszöni, kisétál a kocsmából, zsebre rakja a tízdolláros amit az üzleten keresett és amikor már senki nem látja, a tűzbe dugja az eredeti hamis százdollárost és rágyújt vele, majd hagyja elégni. Hisz hamis volt és ő ezt tudta, és ilyen hamis pénze volt még bőven."

-Tehát összefoglalva, ha egy közösségben fedezetlen pénzt helyezek ki hitelbe és a hitel visszafizetése után az eredeti fedezetlen pénzt megsemmisítem, akkor a közösség pénzéből a kamat összegét elvontam minden ellenszolgáltatás nélkül. Ha ezt újra és újra megismétlem, gazdasági depressziót okozok, mert a közösségben egyre kevesebb pénz lesz, egyre nehezebb lesz törleszteni és megindul egy megállíthatatlan defláció. Minél többen próbálják meg materiális javaikat pénzre váltani,  annál rosszabb helyzetbe kerülnek. Ha ezt elegendő ideig folytatom, egy idő után a közösség teljes vagyona ellenszolgáltatás nélkül a tulajdonomba kerül.  
-Amikor a fedezetlen kihelyezést elindítom a gazdaság egy szűk szegmensében indokolatlanul nagy volumenben (amit szofisztikáltan és szemérmesen csak pénzügyi buboréknak neveznek a szakemberek), akkor a hitelezés szinte automatikusan egy össztársadalmi pilótajátékká válik, mert a megjelenő hitelpénzek amit a hitelfelvevő elkölt, a gazdasági közösségben  olyan bevételeket generálnak amelyet csak a következő hitelfelvevő pénzéből lehet folytatni. A folyamat mindaddig nem áll le, amíg van újabb hitelfelvevő, mert annak a hitele mindig vásárlóerőként jelenik meg a piacon folyamatosan azt a képzetet keltve a résztvevőkben, hogy a piaci igények reális alapokra és jövedelmekre épülnek. Ez egészen addig folytatódik amíg el nem fogynak a hitelfelvevők, mert már nincs mit elzálogosítaniuk.

-Amikor a szereplők rájönnek, hogy már mindenki tartozik mindenkinek és nincs is valódi kereslet, hiszen eddig is csak a saját vagyonukat élték fel, akkor a katasztrófát betetézendő elkezdenek fogyasztást visszafogni ami még jobban felgyorsítja a gazdaság visszaesését. Hiszen a gazdaság szerkezete közben átalakul és az eddigi többszörös sebességű tempóhoz alkalmazkodik. Beruházásaiba benne áll a most már feleslegesen nagy befektetett tőke, költségei szinte ugyanazok maradnak, bevételei pedig szinte egyik napról a másikra eltűnnek.
Ha még ebben a stádiumban ráadásul megpróbálják visszafizetni a hiteleket, ez már csak mint kegyelemdöfés teríti le végképp a gazdaságot. Ebben az esetben ugyanis a hitelek visszafizetésével a hitelösszeg a hitelező által leírásra kerül, ezt a pénzt ezzel végleg kivonva gazdaságból. Az ezzel okozott pénzszűke azonban tovább fokozódik, mert a fedezet nélküli szintetikus pénzek a hozzá kapcsolódó kamattal olyan pénzt vonnak ki a gazdaságból amely pénz eredetileg, a buborék felfújása előtt annak még része volt.
Itt már azt láthatjuk, hogy az így tönkretett gazdasági közösségnek nem csak egy pillanatnyi stresszhelyzetet okoztunk, hanem az is jól látszik, hogy az okozott elsődleges káron túl az eredeti tőkéjének egy részét szereztük meg ezzel a manipulációval.

-Ezt a trükköt többféle formában, újra és újra más álruhába öltöztetve és állandóan ismételgetve mára már eljutottunk oda, hogy gazdasági közösségek egymás után veszítik el szinte teljes vagyonukat és adósodnak el olyan mértékben, hogy külső segítségre szorulnának. Szerencsétlenségükre a segítség meg is érkezik, sőt többnyire rohan, vagy ha nem hívják akár még tolakszik is, hogy segíthessen. Az ilyen agonizáló gazdaság korlátlanul kap a kölcsönnek nevezett segítség gyanánt olyan szintetikus pénzt hitelként, aminek természetesen semmiféle fedezete nincs. Ettől a pillanattól kezdve a hitel visszafizetése folyamán a kamattal nem csak teljes egészében az esetleg termelődő javakat, de még az eredeti vagyonának az utolsó cseppjeit is kiszívják a szerencsétlenből.
-Az eddig a stádiumig eljuttatott élőhalott a továbbiakban már csak vegetálni tud, mert minden termelődő csepp vérét a vámpíroknak adva soha többé nem tud lábra állni.  Ha mégis megpróbálná, utolsó csepp vérének az eltávolításával pillanatok alatt végeznek vele
és tetemén zajos halotti tort ülve még azt is felhasználják a többiek elrettentésére.




"mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál."

                         Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról

6 komment

Címkék: hitel pénz devizahitel bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://melampo.blog.hu/api/trackback/id/tr885020327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes_ló 2013.02.09. 07:24:41

Elképesztő egyben döbbenetes is.
Megérdemeljük.

Melampo 2013.02.09. 11:54:45

@hot-spot: Köszönöm, örülök, hogy tetszik. A többit is érdemes elolvasni. Valamint érdemes terjeszteni is. Hátha segít és a tömegek továbbra sem csinálnak semmit és ennek hatására sem változik semmi.
Elvégre ez lenne szélmalomharcunk célja és lényege.

Melampo 2013.02.09. 11:57:09

@Éhes_ló: A többit is érdemes elolvasni. Valamint érdemes terjeszteni is. Hátha valaki más is megvilágosodik. Így kezdődik minden nagy szellemi forradalom.:-)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.01.27. 14:59:03

"Ez a fedezetlen pénz mint követelés forgalomban marad, viszont vele szemben a közösségben nincs semmilyen fedezet, tehát a közösség egésze válik érte adóssá."

De a bank vagy a saját pénzét adta oda (tőke, betét-ami ugye visszajár) vagy a jegybanktól kapott pénzt.

Ha a saját (vagy betétes) pénzét adta hitelbe és kapta vissza, akkor nem "keletkezett" pénz, csak vándorolt tulajdonosok között.

Ha a jegybanktól kapott "új" pénzt kapott, akkor valóban "keletkezett" pénz.
No de ha az ügylet korrekt (gazdaságilag nincs kifogásolható), pl. esetünkben piacképes, értékes, a pénz mennyiségénél nagyobb értéket megtestesítő "új" érték(!) keletkezett, akkor a jegybank ugyan visszakapta a pénzét, de mégsem semmisíti meg. [papírpénznél bezúzza, komputer számnál levon belőle :) ]

A pénz másik "jelentése" szerint csereeszköz.
Vagyis ha annyi pénz van a társadalom szereplőinél, amennyi a forgalomképes érték a gazdaságban (társadalomban), akkor ez a pénz nem valamiféle "rossz pénz; "csinált" pénz), hanem a gazdaság velejárója.

Az államnak tehát annyi "bankjegynyomda" lehetősége van, amennyi a gazdasági növekedés, a vagyonnövekedés.

Ha több "új" pénzt "hoz létre", akkor inflációval kiegyenlítődik a pénz értéke, vagyis a többlet pénz elveszti értékét és a pénztömeg egésze(!) ugyanúgy a társadalmi/gazdasági érték mennyiségét tükrözi.

Melampo 2015.01.27. 15:52:03

"De a bank vagy a saját pénzét adta oda (tőke, betét-ami ugye visszajár) vagy a jegybanktól kapott pénzt.
Ha a saját (vagy betétes) pénzét adta hitelbe és kapta vissza, akkor nem "keletkezett" pénz, csak vándorolt tulajdonosok között."
A betétes pénze ugyanúgy továbbra is megjelenik annak a számláján. A kereskedelmi bank a jegybank felé lerótt 2%-os tartalék befizetésével az új hitelesnek a jelzáloggal biztosított fedezete ellenében új pénzt ad oda nem a betétesét.
A betétesé ott marad a számlán és ennek az összegnek a kilencvennyolc százalékát új eddig nem létező pénzként kibocsátja a kereskedelmi bank.
"Vagyis ha annyi pénz van a társadalom szereplőinél, amennyi a forgalomképes érték a gazdaságban (társadalomban), akkor ez a pénz nem valamiféle "rossz pénz; "csinált" pénz), hanem a gazdaság velejárója."
Igen, amennyiben a jelzálog alapját képező vagyontárgy mindenkor piacképes. Egy fogyasztási hitelnél ahol a termék használtként eladhatatlan a hitelfelvevő pedig fizetésképtelen ott mi van?
"Ha több "új" pénzt "hoz létre", akkor inflációval kiegyenlítődik a pénz értéke, vagyis a többlet pénz elveszti értékét és a pénztömeg egésze(!) ugyanúgy a társadalmi/gazdasági érték mennyiségét tükrözi."
Ez így van, csak ezzel a megtakarítók megtakarításait értéktelenítettem el mert akinél nincs pénz az inflálódás pillanatába illetve folyamata alatt azt ez- amennyiben a jövedelmei is arányosan nőnek- nem érinti
süti beállítások módosítása