HTML

Világmegváltók

Tényleg szeretnél egy jobb világban élni? Akkor hagyd abba a hazudozást, ne lopj többet és kezdj el végre dolgozni!

Friss topikok

A kerti biodiverzitás

2012.08.20. 20:01 zapadnik

Gaia Kertje - A kerti biodiverzitás

mezontofu 1.jpg

Még ha támogatjuk is a szukcesszió megjelenését, akkor sem fog minden kiskert úgy pézsmapockokat és vidrákat odavonzani, mint a Bullockék földje. De minden kertész hasznot húzhat azokból a természeti ciklusokból, amelyek náluk működtek. A változatos élőhely csökkenteni fogja a kártevők problémáját. Például, egy brokkolival vagy rózsával tele ültetett kerti ágy mágnesként vonzza a kártevőket, akik épp olyan boldogan lakmározzák a kedvesen kínált bőséges élelmet, mint ahogy a pézsmapockok a gyékényt. Amikor egy tipikus kertben ez történik, akkor következik a permet és a rovarölő szappan, ami a kertész munkájának kelletlen tartozéka. De ha élőhelyet biztosítunk az ilyen kártevők természetes ragadozóinak, akkor a kertész ráhagyhatja a természetre a rovarvédelmet. Hasonlóan, ahogy a San Juan szigetek vad részén még szép számban élő vidrák jöttek megmentőül, ugyanúgy fognak a hasznos rovarok, amelyek a sövényben más természetes szegleteken élnek, készen állni, hogy lecsapjanak a tetvekre és a Japán bogarakra. A kulcs az, hogy biztosítsunk biodiverzitást a kertben. A biodiverzitás a jelenlevő élőlények változatossága sok szintet figyelembe véve: fajta, faj, nemzetség, család és egészen fel az öt rendszertani tartományig, valamint az élőhelyek és ökoszisztémák diverzitása. A mi céljaink szempontjából, a diverzitás a hasznos növények egy félvad, de jól tervezett palettáját jelenti, ami olyan hasznos rovarokat, madarakat és más állatokat fog odavonzani, amikre nekünk szükségünk van.
A kerti biodiverzitás két, egymás átfedő formában jelenik meg. Az egyik biodiverzitás az, amit a kertész alakít ki virágok, bokrok és fák széles választékával, ami több szintű élőhelyet hoz létre. A másik annak az életnek a diverzitása, ami a közeli még érintetlen vad helyeken őgyeleg: a madarak, bogarak és növények, őshonosak és importáltak egyaránt, ezek arra készülődnek, hogy benépesítsék ezen a vendégszerető élőhelyet. Ez a két megjelenési forma egymástól függ.
A legtöbb városban van elég üres telek, elhanyagolt sarok, park és virágos terület, ami tud táplálni egy kis eleven vad közösséget. A legelszegényedettebb földeket kivéve, ezeknek a vad növényeknek és állatoknak nem jelent problémát egy jó élőhelyhez alkalmazkodni. Ha egy biológiai sivatagban élnék, - például egy olyan rovarirtóval átitatott megafarmon, amilyen a legtöbb ABC -t ellátja, - akkor nem számíthatnék rá, hogy a vadvilágban készenlétben álló utánpótlás, többek közt a rovarok, hogy majd rátalál növényeimre, amivel meg kínálom őket. Ezért fontos az élőhely. Minden virág borította sarok a segítőkész vadvilágnak a tárháza.
A hasznos rovarok becsalogatása nem új ötlet, de az ökológia kertek egy lépéssel tovább viszik az elképzelést. Szinte mindennek több mint egy több feladata van egy ilyen kertben. Pár oldallal később továbbrészletezem ezt a gondolatot, most csak néhány egyszerű példát hoznék fel rá. A hasznos rovarok vonzására méhbalzsamot telepíthettünk, amiből finom teát is főzhetünk, mentás illattal tölti be a levegőt, és színes rózsaszín és piros virágokkal nyílik. Vagy amikor a kerítést húzzuk, akkor olyan bokrokkal is kiegészíthetjük, mint a vad kajszi, vagy a mirabolán szilva Ezeknek a dísznövényeknek a gyümölcse jó a vadállatoknak és jó lekvárnak is.

Elaeagnus_multiflora 2.jpg

Elegyíthetjük még somtermésű ezüstfával (elaeagnus multiflora), aminek a virágját és a gyümölcsét szeretik a rovarok és a madarak, a gyökere pedig a talajt építő nitrogénmegkötő baktériumokat hordoz. Tudnám még folytatni, de egyet szeretnék tisztázni. Ha kertünket megtöltjük többfeladatos növényekkel és más elemekkel, akkor niche-k sokaságával tele sűrű hálót hozunk létre a vadvilágnak, és ugyanakkor egy dús helyet teremtünk az embereknek, ami bővelkedik élelmiszerben, virágokban, gyógynövényekben és más termékekben, és a szépség otthona lesz. A változatosság a hasznos dolgok sorozatát indítja el.
A tökéletes gyep, a zöldségek és a virágok katonásan rendezett sorai szemben állnak a természet rendjével, és garantálják nekünk az állandó munkát. De nem kell kapával és gyomirtóval örökös elkeseredett háborút vívnunk a katángkóró és a pitypang túláradó földéhsége ellen, amit azok a frissen letisztított ágyások iránt éreznek. Inkább olyan teremtsünk olyan körülményeket, amelyek támogatják a nekünk kellő növényeket, és hagyják dolgozni a természetet, ahogy ezt a következőkben meg fogom mutatni.

                                                sistvan

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://melampo.blog.hu/api/trackback/id/tr705299504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása