HTML

Világmegváltók

Tényleg szeretnél egy jobb világban élni? Akkor hagyd abba a hazudozást, ne lopj többet és kezdj el végre dolgozni!

Friss topikok

Gaia Kertje - Találd meg a niche-t

2012.08.20. 20:00 zapadnik

ocrafarm.JPG2_1.JPG

Évtizedekkel Bullockék érkezése előtt a birtokuk legalsó része vizes terület volt. A szorgos farmerek gátakat, csatornákat, töltéseket építettek, lecsapolták és kiszárították a "haszontalan" mocsarat,és éveken keresztül haszonnövényeket termesztettek a helyén. Az ökológia irányultságú Bullockék megértették, hogy a vizes területek amellett, hogy alapvető fontosságúak a tiszta víz és a vadállatok élőhelye szempontjából, az egyik legtermékenyebb ökoszisztémák a bolygón, ahol több növény és állat dolgozik össze, mint bármelyik farmon. Elhatározták, hogy helyreállítják a vizes területet, és eltüntették a gátakat és csatornákat. A víz összegyűlt az alsó földeken, és a vízi világ hamarosan visszatért.

A mocsár visszatérése idején Bullockék számtalan fuvar mulcsot és trágyát szállítottak a földjükre a jól megrakott pickupjukon. A fivérek kitűnő iszapot is villáztak ki mocsárból a partra, ezzel dúsítva a talajt szerves anyaggal és tápanyagokkal. Néhány éven belül a termékenységnek ez az óriási növekedése többszörösen megtérült. Nem csak többféle növényt tudtak termeszteni, mint korábban, de opportunista vad fajták is otthonra leltek a feljavított élőhelyben. A víz és a termékeny talaj kombinációja ellenállhatatlan volt.

Az egyik legkorábbi új bérlő a gyékény volt. Magjaikat a vízimadarak hozhatták a felújított mocsárba, vagy talán a talajban pihenhettek éveken keresztül, reménykedve a vizes terület visszatérésében. Bármelyik történt is a gyékény az érett élőhelyet meghódította, és a napfényt, a vizet és a mocsár iszapját szorgosan alakította át gyorsan növő hajtásokká.

Ha bárhol zsenge zöldek nőnek, ott lesz valaki, aki fogyasztja, - ezt a leckét minden kertész gyorsan megtanulja, amikor a nyulak, a mezei pockok, az oposzunok, a tarajos sülök vagy a többiek rászállnak a zöldségére. Ezt úgy képzelheted el, mint az "Álom-mező effektus" szörnyű következményét. Megcsinálod, erre ezek jönnek, és feleszik, de ökológiai értelemben, ez a niche fogalmára vagy az egyes élőlények által betöltött szerepekre mutat példát. Amikor a Bullockék létrehoztak egy élőhelyet, akkor egy kihasználható lehetőséget biztosítottak az életnek. Mint amikor egy új eljátszandó szerepre tartanak meghallgatást, és a feladatra alkalmas élőlények jelennek meg az új niche -t betöltésére. Képzeljük el a niche -t úgy, mint egy foglalkozást, és az élőhelyet, mint egy munkahelyet a feladat elvégzésére.
Minél változatosabb lesz az élőhely, annál több niche tűnik fel. Egy élőhely létrehozása gyakran a niche -k egymást követő sorozatát váltja ki, és pontosan ez, amit az ökológiai kertben próbálunk csinálni. Bullockék helyszíne jó példa egy ilyen niche sorozatra. A termékeny élőhely niche -t biztosított a gyékényeknek, amik egy jó élelemforrást rendeztek be, amit gyorsan kihasználtak a pézsmapockok, olyan állatok, amik pontosan alkalmasak a zsenge vízparti növények evésére. A pézsmapockok opportunistasága vezetett a felemelkedésükhöz és a bukásukhoz: boldogan híztak a gyékényeken, de az úszkáló pézsmapockok forgalmas kikötője világítótoronyként vonzotta a ragadozókat. A még vad San Juan Szigeteken vidrák laktak a közelben. A természetben gyorsan és hatékonyan terjednek a hírek, és csak egy vagy két szezonba tellett, amíg vidrák szagot nem kaptak a lehetséges aratásról, és beköltöztek. Ahogy a gyékények kicsiben indultak, egyre nagyobb számban nőttek, majd csonkig lerágták őket, ugyanúgy jelentek meg a pézsmapockok is, kibontakoztak, majd összeomlottak egy olyan ciklusban, ami most már összekapcsolódik a gyékényekkel és a vidrákkal.

Végül is egyfajta stabilitás uralta a Bullockék földjét, de néha napján ingadozik, ahogy az egy vagy másik faj felülkerekedik, utána sorra visszahanyatlik. De azon a helyen, ahol azelőtt se gyékény, se pézsmapocok, se vidra nem tudott megélni, most mind a három gyarapodik, mert Bullockék élőhelyet és talaj tápanyagokat biztosítottak. A fivérek biztosították a kezdeteket, és a természet csinálta a többit. A kimerült szántóföldek helyett Bullockék a barátaikkal egy frissen zöldellő fajokban gazdag vizes élőhelyet csodálhatnak, susogó gyékényessel, füzekkel és vadvirágokkal, érett áfonyával és más gyümölcsökkel, vadmadarak és békák zenéjével tele, és néha futó pillantást vethetnek egy vidrára vagy egy sasra.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság hitel pénz életmód fejlődés (1) (2) (19) (7) fenntartható pénzrendszer devizahitel ökonómia bankrendszer környezettudatosság (9) (8) (11) (10) (16) fenntarható fejlődés permakultúra (18) fenttartható fejlődés CRMPI Jerome Osentowski

A bejegyzés trackback címe:

https://melampo.blog.hu/api/trackback/id/tr845035204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása