HTML

Világmegváltók

Tényleg szeretnél egy jobb világban élni? Akkor hagyd abba a hazudozást, ne lopj többet és kezdj el végre dolgozni!

Friss topikok

Gaia kertje - A kertész ökológiája

2012.08.19. 13:03 zapadnik

Valaki lopta a Bullock fivérek élelmét.

Joe, Douglas és Sam Bullock a nyolcvanas évek elején költözött a San Juan Szigetekre, és beindítottak egy erdőkertet. Helyrehozták a birtok talaját, gyümölcsfákat, dióféléket és más fajok százait telepítették, mindent megterveztek az egykor bozótos, szederindás telek biodiverzitásának és elevenségének az erősítésre. Tíz évvel később diófák és bambuszok árnyékolták az ösvényeket. Szilvák, őszibarackok, cseresznyék és almák sűrű füzérekben lógtak a terjeszkedő ágakon, és alattuk virágok, bogyósok, ehető zöldek és talajépítő növények burjánoztak minden talpalatnyi föld felett. Bullockék olyan önmagától megújuló ökoszisztémát hoztak létre, amely táplálta a családjukat és a látogatókat, ellátta faiskolai növényekkel a kertépítő üzletüket, és otthont nyújtott a helyi vadvilágnak.
A birtok szélét szegélyező mocsaras részt néhány évvel ezelőtt állították helyre egy elhagyott szántóföldből. A mocsár szélén sűrűn nőtt a gyékény. A fiatal gyékény ízletes vadon termő eledel, és néhány évig tavasszal és nyáron a fivérek leszedték a fiókhajtásaikat, megpárolták vagy átsütötték őket, és kiegészítették vele az ételeiket. De egyik évben egyetlen egy hajtást sem találtak, csak szívós, öreg gyékényszálakat. A természetes táplálékforrásuk elapadt, és a fivérek tudni akarták ennek az okát.
Jobban megnézve észrevették, hogy valami állat lerágta a gyenge hajtásokat a vízszintjénél. A tettes alapos volt. Semmi sem maradt a Bullock testvéreknek és családjaiknak.
Gyorsan kiszúrták a tettest:
- Azt vettük észre, hogy a mocsár kifejlődésével és termékenyebbé válásával a pézsmapockok népessége növekedésnek indult. - mesélte nekem Douglas Bullock.

1.jpg

Chinampák azték módra.

A testvérek olyan kerti ágyásokat építettek, amelyek egy ősi azték minta szerint belenyúltak a mocsárba. Szalmából és gallyakból a partról ujjakhoz hasonlóan benyúló félszigeteket hoztak létre, befedték őket dús iszappal, és ezeket az önmagukat öntöző kerti ágyásokat, az un. chinampákat, beültették élelmiszer és vadnövényekkel. A helyi állatok, amik már élvezték az új vizes élőhelyet, a chinampák nyújtotta feljavított élőhelyre kirobbanó szaporodással válaszoltak. Kacsák, jégmadarak, gémek és már vízi madarak sokasodtak, akárcsak a pézsmapockok.
– Egyszer csak úgy nézett ki a mocsár, mint egy forgalmas kikötő, keresztbe kasul szelték a pézsmapockok sodorvonalai.- mesélte Douglas.

2.jpg

A pézsmapockok egész flotillái fúrták be magukat a mocsár szélének dús földjébe, és lerágcsálták a gyékényt. A kevésbé mozgékony emberek nem tudtak versenyezni a szorgos rágcsálókkal. A fivérek elgondolkoztak a vadétkük elvesztésén, de azt, hogy a bűnösök kiirtásába fogjanak, elvetették.
- Egyrészt, nem fogjuk kiirtani azokat a vadállatokat, amiket mi csaltunk oda. - magyarázta Douglas. – Másrészt, hetekig lövöldözhettük volna a pézsmapockokat, akkor is azonnal visszaszaporodtak volna. Túl jó volt nekik az élőhely.
Gyékények nélkül telt el egy évad vagy kettő. Akkor hirtelen az ízes hajtások megint megjelentek, és az egykor forgalmas „kikötő” elcsendesedett. Mi történt?
- Vidrák költöztek be. – mesélte Douglas. – A pézsmapockok hatalmas új élelmiszerforrást jelentettek. Korábban sose láttunk itt vidrákat. És nem csak vidrák jelentek meg. Más ragadozóink is lettek. Fehérfejű sasok, sólymok, baglyok. Ők végezték el a takarítást.
Ahelyett, hogy a gyorsan szaporodó pézsmapockokat próbálták volna hiábavalóan csapdázni, Bullockék hátradőltek a székben, és hagyták dolgozni a természetet. A testvérek csupán egy dús, változatos élőhelyet hoztak létre, ahol életerős táplálékháló, beleértve a ragadozókat, jött létre, bizonyos egyensúlyvesztéssel, mint a falánk pézsmapockok.
A három ökológia alapelv.

A Bullock fivérek az ökológiai kertészet kiváló példáját alkották meg, aminek a bőségéből az emberek és az állatok részesülnek, és harmóniában élnek. A testvérek történtek például szolgálnak néhány olyan ökológia alapelvre, amit a kertészek felhasználhatnak. A gyékény/pézsmapocok/vidra fejlődési út jó kiinduló pont három fontos és egymással összefüggő fogalom megvizsgálására. Ezek a niche, a szukcesszió, és a biodiverzitás.

Következik: Találd meg a niche –t

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://melampo.blog.hu/api/trackback/id/tr174999529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása