HTML

Világmegváltók

Tényleg szeretnél egy jobb világban élni? Akkor hagyd abba a hazudozást, ne lopj többet és kezdj el végre dolgozni!

Friss topikok

Erdőkertek - Rövid történeti kitekintés

2012.08.01. 20:00 zapadnik


Permakultúra

Édenkert: Jól hangzik, de milyen a gyakorlatban ? Szívesen gondolunk az erdőkertre, mint az Édenkert újrateremtésére, de valójában lehetséges egy ilyen bőséget árasztó és kis karbantartási igényű kert kialakítása?

tropiculture.jpg

Igaz, az erdőkert gondolata sok szempont ősi, de a modern nyugati kultúrában egészen új keletű. A trópusi Afrika, Ázsia és Latin-Amerika népeinek ősi, hagyományos többszintű mezőgazdálkodási rendszerei egységbe foglalják a fákat, bokrokat, házi állatokat és lágyszárú növényeket. A legelőiken takarmányfák nőnek, amelyek szélfogók, takarmányt és árnyékot nyújtanak. Némelyik a légköri nitrogén megkötésével a talajt javítja. Erdősávos rendszerekben nitrogénmegkötő és gyümölcsfák sorai váltakoznak egynyári terményekkel, mint pl. kukorica és burgonya. A trópusokon több helyen is megtalálhatóak többszintű "gyümölcs-erdő" rendszerek szintjei a trópusi esőerdőt utánozzák, és olyan növényeket termesztenek bennük mint kókusz, olajpálma, banán, kávé, kakaó, ananász és gyömbér. Jáván már legalább 10. évszázad óta léteznek faluközösségi és házi trópusi erdőkertek, és ezek a falu megművel területének 15-50 % -át borították. A trópusokon az erdőkertek jól és hosszú ideje működnek.

Meggyőző bizonyítékok mutatnak arra, hogy évszázadokkal ezelőtt hasonló rendszerek voltak megtalálhatók hideg klíma alatt is. Pl. egyes mérsékelt égövi erdei fák visszavágás után tőről nagy erővel újra tudnak sarjadni. Ezeket a tősarjakat fajtától függően tüzelőnek, rostanyagnak, takarmánynak és mulcsnak használták. A középkori Angliában és Európa más részein a sarjerdők földhasználati és építkezési rendszert alkottak, ahol a farönköket, rudakat, gallyakat és hajtásokat mind felhasználták. A sarjerdők a vadállatoknak és madaraknak fontos élőhelyet nyújtottak, valamint a belőlük bőségesen szedett félvad gyümölcsök és gyógynövények a középkori konyhának alapvető részét képezték.

Némelyik folyamatosan vágott törzs 500 -800 évet is megélt, bizonyítva, hogy a sarjazás meghosszabbítja a fák élettartamát. Ezek a nagyon stabil és fenntartható mezőgazdasági rendszerek évszázadokon keresztül működtek, mielőtt az ipari forradalom beköszöntével hanyatlani kezdtek, és majdnem teljesen eltűntek. Másrészt, minél többet tudunk az észak-amerikai indiánok kultúrájáról és földművelési szokásaikról, annál jobban megértjük az erdőkezelési stratégiájuk kifinomultságát. Ezek a feljegyzések egyértelműen mutatják, hogy az erdőkert jellegű rendszerek életképesek és gyakorlatban használhatóak a mérsékelt égövön. Mi nem csinálhatnánk ezt most már sokkal jobban, ha úgy szívvel lélekkel nekilátnánk?

Egy kicsiny, de növekvő csapat fejleszti ezeket az eszméket hűvös éghajlat alatt a jelen korra. Először J. Russel Smith 1950-es alapműve, az "A fás termények: A permanens mezőgazdaság" (Tree Crop: A Permanent Agriculture) keltette fel az érdeklődést a mezőerdészet lehetőségei iránt a mérsékelt égövön valamint trópusi és szubtrópusi klíma alatt egyaránt szerte a világon. Azonban leginkább a trópusi országok és a nagyüzemi fás terményrendszerek nyertek legtöbbet a kutatási eredményeiből.

Robert_Hart_garden.jpg

Robert Hart kertje Robert Hart a kiskerttulajdonosok szempontjából kezdett foglalkozni a témával az "Erdőkertészet" (Forest Gardening) című lelkesítő könyvében, amit először 1991-ben adtak ki Nagy Britanniában. Hartnak a mérsékelt övi erdőkeltekről alkotott látomása a trópusi mezőerdészeti rendszereken végzett munkájának, a Gandhi-szerű hitének és kiskerti kísérletének az eredménye volt. Az angliai Shopshire-ben nevelt erdőkertje a látomásának egy hihetetlenül szép öröksége, és egyben a legidősebb ismert mérsékelt övi erdőkert a világon. (1981-ben alapította.) Robert Hart könyvét Patrick Whitefield a gyakorlatiasabb "Hogyan csináljunk erdőkertet" (How to Make a Forest Garden) könyvével folytatta. Megbízható könyv brit nézőponttal. Ez két könyv, összekapcsolódva Bill Mollison és David Holmgren permakultúrájával, (permakultúra, azaz permanens kultúra), Nagy Britannia szerte érdeklődést keltett, és erdőkertek ültetését ihlette. Az első kertek az erdőkertek lehetőségeit bizonyítják, ha a hasznosságukat nem is feltétlenül.

Észak-Amerikában az erdőkertek lassabban terjedtek. Kevesen hallottak az ötletről, a megvalósult példák is ritkábbak, de léteznek. Erdőkerteket telepítettek tengerparti Washington állam óceáni éghajlata alatt, 2000 méter felett a hideg és száraz Sziklás Hegységben, a száraz és csapadékos észak-karolinai Greensboro városban és a fagyos déli New Hampshire -ben, és legalább valamennyire mindegyik sikeres. Az erdőkertek életképesek kis városi udvarokon, nagy parkokban, külvárosi telkeken vagy egy vidéki farm valamelyik sarkában. A látott példák mérete az egy hektáros kísérleti kerttől, 1000 négyzetméteres dzsungelkerten keresztül egy építkezés töltése mögötti 10x15 méteres sűrűn beültetett percelláig terjedt. Bizonyára kisebb változatok is lehetségesek, amelyekkel már talán az erdő fogalmának a határait feszegetjük, de ugyanazokat az elveket és ötleteket lehet alkalmazni. Dacára az "erdőkert" névnek, a napos helyszín a legalkalmasabb hozzá, de természetesen egy árnyékos és fás földön is használhatod az erőkertészet elveit, adatait és növényeit.

                                                                                    sistvan

16 komment

Címkék: gazdaság életmód fejlődés fenntartható pénzrendszer ökonómia környezettudatosság permakultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://melampo.blog.hu/api/trackback/id/tr74688952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alte trottel 2012.08.02. 10:00:37

Nem unjátok még?
"És majd együtt fekszik az oroszlán és az gödölye"
Igen, csak az gödölyét naponta pótolni kell.

És most már csak azt áruld el, hogy mi módon fogjátok kiválasztani azt az 5 milliárd embert, akinek békésen éhen kell halnia, ha ezt az édeni idillt tényleg bevezetik világszerte?

Melampo 2012.08.02. 10:46:19

@alte trottel: Nem, nem unjuk. Senki nem kötelezi a mezőgazdaságban tevékenykedőket ezeknek az elveknek az alkalmazására, de az alternatív, vagy kiegészítő megoldások még senkinek sem ártottak. A más véleményének agresszív és arrogáns leszólása viszont nem különösebben építő kritika. Javasolnám megnézni az alábbi filmet a mai mezőgazdasági rendszerek csődjéről és az esetleges kivezető útról.
www.youtube.com/watch?v=R-e3N2gS1FQ&feature=player_embedded

énsemértekhozzá 2012.08.02. 13:11:29

Amellett, hogy tetszik az ötlet, azért az ilyen méretes hülyeséget, mint hogy "a napos helyszín a legalkalmasabb" azért kigyomlálhatnátok. A magas fák szintje mindig napos, a fák alatt meg mindig árnyékos lesz az erdőkertben. Ugyebár.
Valóban hasznos lenne a kőolaj utáni korszakban, amikor is Alte trottel által hiányolt legyilkolandó 5 milliárd már meghalt az utolsó két hordó olajért vívott háborúban.

alte trottel 2012.08.02. 15:54:33

Bocs, ha túl durva voltam, de már ahócipőm felett egy méterrel is tele vagyok a világmegváltással.
Nyugalmazott agrármérnök vagyok, van némi fogalmam a mérsékelt égövi környezet eltartóképességéről különféle peremfeltételek mellett.
Méltóztassanak végre tudomásul venni, hogy a mi körülményeink között ez rózsadombi úrileánykák játszadozásának elmegy, amennyiben dúsgazdag apuci hajlandó hektáronként és havonta cca 1 milliót belefeccölni.

Melampo 2012.08.02. 16:44:29

@alte trottel: Én pedig egy munkanélküli, hivatásos laikus vagyok, aki nem ért semmihez viszont nagyon bátor és bármibe bele mer beszélni. Nincs baj,csak szerettem volna az értelmes konzultáció fele elvinni a komment hangvételét. Mélységeiben a dologhoz valóban nem értek, mert nem én írtam ezeket a cikkeket, csak átvettem a szerzőjüktől.
Azt a részét amit én átlátok nagyon egyszerűen alá tudom támasztani. Energetikai szempontból a gazdaságunk mozgásának iránya tarthatatlan. Évente ötven darab Paks méretű atomerőművet kellene építenünk ötven éven át ha ebbe az irányba akarunk haladni. De ezt is már régen el kellet volna kezdenünk, mert már vészesen le vagyunk maradva. Ez képtelenség. Az olaj alapú műtrágyákra alapozott mezőgazdaságnak vége. Az olajra alapozott mindenféle gazdaságnak vége. Nem lesz vége, hanem vége. Nem holnaptól, hanem már régen vége van, csak nem nézünk ezzel szembe. Pillanatnyilag azért tűnhet még működőnek a dolog, mert nagyon kevesek élvezik az előnyeit és a hátrányok megoszlanak a nagy tömegek kárára. Ha ebbe az irányba haladunk tovább, akkor tényleg szinte perceken belül bekövetkezik az olaj és a víz háborúja. Ennek a következménye valószínűleg tényleg az lesz, hogy egy, két milliárd ember marad életben a földön. Ez ellen próbálok létrehozni egy olyan blogot, ahol bárki beküldheti a saját ötleteit, írásait amit szerinte e közönséggel érdemes megismertetni. Lehet, hogy ez nem az igazi világmegváltás,de én úgy érzem nincs olyan segítség ami ne jönne jól. Tehát kérném bátran megírni az ellenpéldát és én isten bizony szívesen megjelenítem, de ezzel sajnos a kritikákat is el kell viselni a kommentelőktől.

alte trottel 2012.08.02. 18:44:40

Kedves Melampo!
Sajnálattal kell közölnöm, hogy nem csak a matematikához nem vezet királyi út!
Lehet blog szinten ötletelgetni, szidni azt a csúnya euroatlanti kultúrát, követelni, hogy krlátozzu magunkat egyre jobban, de sajnos attól, hogy én mondjuk áttérek a rőzsegyűjtögetésre, csikótűzhelyen főzöm az ebédem és kankalin helyett csicsókát termesztek a kertben, szóval mindettől M'Bonga Kilele, Liu Csang Feng, Ahmed ibn el Kalb és Enrico Calderon Zuazo nem fog megállni _ÖT_ rajkónál, pedig hármat se tudna etetni, az iskoláztatásról nem is beszélve, hanem meg se áll 18-ig. És követeli az rendszeres élelmiszersegélyt, amit természetesen _MI_ szállítsunk oda a _MI_ költségünkön és a _MI_ k. anyánkat, amiért azzal a rohadék ingyen segéllyel tönkretesszük a helyi mezőgazdaságot. Ha viszont alkoholt gyártunk a gabonából a kőolajat kiváltandó, akkor a _MI_ k. anyánkat, mert pazaroljuk a drága élelmiszert. Arról nem beszélve, hogy rendszeresen rabolják el és/vagy ölik meg az önkénteseinket. Elvégre rohadék gyarmatosítók vagyunk, és _MI_ tehetünk a nyomorukról, mert ezelőtt 100-120 évvel lerohantuk szegényeket. Igaz, azóta már a legkésőbb függetlenedett portugál gyarmatok is régebb óta szabadok, mint amennyi ideig szipolyoztuk őket, de akkor is a _MI_ k. anyánkat. És különben is, a _MI_ k. anyánkat, csak úgy.

Egyébként meg a műtrágya gyártás nem csak olajból lehetséges, Az alaperőművekhez elég lenne még _EGYETLEN_ plusz Paks meg néhány hegyi szivattyús-tárolós erőmű. A traktorok, mezőgazdasági gépek működtetésére bőven elég lenne a termőterület egy tizedén megtermelhető alkohol és olaj, a közlekedést persze alaposan át kéne szervezni, de csak elhatározás kérdése.
És persze a sötétzöldeket a legközelebbi híról lengedező vagy kerítéshez láncolós performansz alkalmából ott kell hagyni örök mementónak (a hülyeség apotheózisa).
Még folytathatnám heteken át, de minek?

Rohadék vagyok, az is maradok és kész. Mert vagyok olyan aljas, hogy a saját unokáim élete nagyságrendekkel fontosabb nekem, mint egy, az irtásos-égetéses "földművelésről" leszokni és legalább fogatos vaseke használatát, trágyázást megtanulni az istennek nem akaró "fejlődő" huszonharmadik rajkója.

Link Elek 2012.08.02. 20:31:22

@alte trottel:
a nyugati civilizacio, de konnyen megeshet, hogy barmely emberi civilizacio egyik leglenyegesebb tulajdonsaga, hogy csak azokkal a dolgokkal foglalkozik, amibol egyszer mar nagy baj lett.

fenntarthatosaggal is akkro fognak az allamok komolyan foglalkozni, ha egy Husvet szigetekihez hasonlo katasztrofa tortenik vhol.

egyebketn a mezogazdasagban is oriasi tartalekok vannak (meg a tengerek nelkul is), az USA 2milliard ember elelmezesehez elegseges elemiszert termel, de egy reszebol ipari alapanyag lesz.
ha az USA hozzaerto termeloihez kerulni a brazil/indiai/afrikai/orosz/kinai termo teruletek nagysagrendekkel tudnak novelni a termelt elelmiszer mennyiseget.

@Melampo:
nextbigfuture.com/2012/07/new-dire-claims-about-problems.html

Melampo 2012.08.02. 21:18:52

@alte trottel: Kezdünk sok mindenben egyetérteni. Az általam belinkelt kubai történetről szóló film is azzal kezdődik, hogy jött a kényszer. Jószántukból a kubaiak sem kezdtek volna leszokni a hagyományos mezőgazdaságról, csak az erőszak hatott ott is. Nem volt más választásuk. Energetikai fejtegetésem az egész földre vonatkozott nem csak a magyarországi energiaproblémákra. Mi viszonylag nem állunk rosszul, inkább a szervezeti, szervezési, szerkezeti változtatások, fejlesztések, alternatív megoldások terén vagyunk lemaradva.
A "fejlődő" országok lerablása sajnos jórészt európai, amerikai multicégek műve. Ahol a saját korrupt, gátlástalan politikusrétegük végzi ugyanezt, ott is jórészt ugyanilyen inspirációra és irányítással.

Melampo 2012.08.02. 21:28:33

@Link Elek: Csak azt tudom írni mint az előző hozzászólásra, hogy mint az általam belinkelt kubai példa is mutatja egyetlen hatásos motiváló tényező létezik, az erőszak.A tartalékok mennyiségi kérdésében ez tökéletesen így igaz, csakhogy a kérdés ma már nem a mennyiség, hanem az, hogy mennyi energiával mennyi energiát állítunk elő. Minthogy minden energia. Az élelmiszer is. A bevitt és nyert energia arányai az említett termelési módoknál 3/1 és 10/1 arányok között szóródnak. Ázsiában 1/1 arány is előfordul néhány hagyományos termelési metódus esetén. Ez nálunk pillanatnyilag még álmainkban sem fordul elő.

gaabor 2012.08.02. 22:57:01

Kedves Melampo. Én tudom miről beszélsz. Szeretnék veled személyesen találkozni. Dobj egy mélt:
nagy.gaabor@invitel.hu

alte trottel 2012.08.03. 01:00:37

@Link Elek:
"a nyugati civilizacio, de konnyen megeshet, hogy barmely emberi civilizacio egyik leglenyegesebb tulajdonsaga, hogy csak azokkal a dolgokkal foglalkozik, amibol egyszer mar nagy baj lett."
Vagy amivel rohadt sok pénzt lehet kikaparni a kutatásokra. (globális fel-le akármi)

"fenntarthatosaggal is akkro fognak az allamok komolyan foglalkozni, ha egy Husvet szigetekihez hasonlo katasztrofa tortenik vhol."
Az euroatlanti kultúrkörben pont ellenkezőleg. Javul a levegő, víz, általában a környezet minősége. pl. a Temzében évek óta újra van lazac.
A baj az, hogy a katasztrófa felé gyorsuló tempóban galoppozó "fejlődő" államok szarnak bármit is tenni, elvégre elsöprő többségben vannak az "ENSZ" nevű kártékony gittegyletben és abszolút elsőbbséget élvez a balliber médiákokban minden fasságuknak a megmagyarázása ill. a _MI_ nyakunkba varrása.

"egyebketn a mezogazdasagban is oriasi tartalekok vannak (meg a tengerek nelkul is), az USA 2milliard ember elelmezesehez elegseges elemiszert termel, de egy reszebol ipari alapanyag lesz."
Ez így van, de miért is lenne másként? A leggazdagabb moszlim kőolajtermelők is végig kivilágított 2x5 sávos autópályára, sinatag közepére telepített sok tízezer hektáros édesvizű F1-versenycsónak pályára költenek és leszarják a hóttszegény moszlim testvéreket. Esetleg vásárolnak nekik pártízezer AK-t Kínától.

"ha az USA hozzaerto termeloihez kerulni a brazil/indiai/afrikai/orosz/kinai termo teruletek nagysagrendekkel tudnak novelni a termelt elelmiszer mennyiseget."
Csak nem képzeled, hogy beengedik azokat a rohadék neoklono... neklonono... szóval újgyarmasítókat! Hát azok cocacolát hoznak! Mekdonáccot meg kendtöke fricsikkent! Fúj, a belünk jön ki! És be akarják vinni azokat az ürdüngtől való GMO-kat! (arról ugyan halaványlila segédfingunk sincs, hogy mi a lótúró az a GMO, de asztat tuggyuk hogy rosszgonosz és éjszaka kiszívja a szűzlányok vérét)

alte trottel 2012.08.03. 01:07:27

@Melampo:
"Kezdünk sok mindenben egyetérteni. Az általam belinkelt kubai történetről szóló film is azzal kezdődik, hogy jött a kényszer. Jószántukból a kubaiak sem kezdtek volna leszokni a hagyományos mezőgazdaságról, csak az erőszak hatott ott is. Nem volt más választásuk."
Ez pontosan így van! Nálunk is a sok "ankét"-nak köszönhető 59-63 között a TSZ.ek megszervezése ("Ankét pofot kaptam")
Maguktól egyedül a dán és egyes holland gazdák csináltak szövetkezeteket. Sehol máshol a világon. Sapienti sat.

"Energetikai fejtegetésem az egész földre vonatkozott nem csak a magyarországi energiaproblémákra. Mi viszonylag nem állunk rosszul, inkább a szervezeti, szervezési, szerkezeti változtatások, fejlesztések, alternatív megoldások terén vagyunk lemaradva."
Tudomásul kéne venni, hogy egyszerűen _LEHETETLEN_ a mai struktúrában akár középtávon is fenntartani a "fejlődőket". Mi meg tudjuk oldani saját erőből (tóriumos és szaporító reaktorok, csak azokat az elmebeteg zöldeket kéne exportálni a harmadik világba, hogy ott játsszanak kölök Rousseaut. Minél később rúgjuk szét ezt az "ENSZ" nevű elmebajt (Megtartva az UNESCO, FAO, WHO részszervezeteket, önálló egységekként, EUROATLANTI irányítás alatt) annál több szenvedéssel, tömeghalállal fog járni a megoldás.

A "fejlődő" országok lerablása sajnos jórészt európai, amerikai multicégek műve.
Tán 15-20 éve igaz lehetett. Ma már nem. Tudtad, hogy Afrika és Délkelet-Ázsia kétharmada, Dél-Amerika egyharmada kínai kutatási és kitermelési koncesszióban van?

"Ahol a saját korrupt, gátlástalan politikusrétegük végzi ugyanezt, ott is jórészt ugyanilyen inspirációra és irányítással."
Nem kell őket inspirálni, irányítani meg pláne nem. Nem is lehet. Szakadjunk már le erről az ostoba sztálinista propagandadumáról! Nézd meg Dél-Amerikát. Sorra államosítják az USA érdekeltségeket és lerabolják, tönkreteszik, a hasznot meg "Megmentik".

Link Elek 2012.08.03. 05:55:09

@Melampo:
ha azt gondolod, hogy europaban/usa-ban lesz katasztrofa es az azsiaiak elnek tul, nagyon el vagy tevedve :)

jartal mar azsiai fejlodo orszagban? ahol kiepult az infrastruktura az olyan mint egy itteni nagyvaros, ahol meg nem az nagyon durva. talajvizet isznak tisztitas nelkul ugy, hogy nincs szenyviztisztitas.
ha jon valami uj fertozo betegseg ott fognak meghalni szazmilliok nem itt.

a megoldas nem az, hogy vissza kell maszni a fára, hanem az, hogy az intrastuktura/gepek/epuletek/... tervezesenel a fenntarthatosagot is bele kell szamolni. pl: a mi éghajlatunkon a jelenleg létező technologiakkal ~5%-al dragabban lehet olyan epuletet epiteni, aminek a futesi/hutesi koltsege 80%-al kevesebb. eddig ez erdektelen volt, mert kurva olcso volt a futes, most nem az.

persze ez felhőbaszó bölcsészeknek magas.
leszarom:)

Link Elek 2012.08.03. 06:06:05

@Melampo:
@Link Elek:
persze te nyugodtan visszamaszhatsz a fára, blogolj onnan is, hogy milyen erzes :)

Melampo 2012.08.03. 09:42:28

@Link Elek: Azt hiszem, hogy krízishelyzetben azok a túlélők akik gyakorlatban is használható, infrastruktúrát nem igénylő tudással rendelkeznek.
Mivel vidéken élek és nem ebből élek, hogy telekommentelem a netet hanem közel hatvan éve materiális termékek előállításával, azt hiszem fel tudom mérni az urbánus bölcsész túlélési esélyeit.
A fára nem kell visszamászni, de a hidrofóniás termesztésü növény termesztési technológiáját amit eszel, egy primitív amerikai kultúrából loptuk.A gyümölcstermesztési technológiáink zöme ázsiai eredetű.
Az ötleteket kell hasznosítani és természetesen mi viszonyainkra adaptálni.Azt szeretném megértetni, hogy a vályogfalhoz képest a mi épületeink "emeletes faszságok".
Ma már ott tartunk, hogy nem kérdés az, hogy visszamászunk-e a fára, mert a fa mászott fel ránk.

Melampo 2012.08.03. 10:04:09

@alte trottel: Azért én találkoztam Olaszországban is Svájcban is jól működő szövetkezetekkel és bármilyen hihetetlen Ukrajnában, Oroszországban is vannak ilyenek szép számmal. Erről is írtam egy rövidet, majd felteszem ide ezt is.
Amíg a VW eladja lelakott gyártósorait Kínába, addig mi miről papolhatunk? David C. Korten-t érdemes olvasgatni ebben a témában.
A nagyon zöldeket kár ostorozni, ők nyilvánvalóan egy-egy érdekcsoport fizetett hőbörgői. Némelyik több ellenérdekelté is egyszerre. Éppen ki fizet többet.
Kína persze nagyon régóta ezt csinálja, csak mi nem tudtunk róla. Nyersanyagból és energiahordozókból még vannak hiányai, de jó úton halad a teljes önellátás felé. Sajnos a kínai gazdaságpolitikai doktrínát ma sem nagyon akarjuk megérteni, pedig zseniálisan egyszerű. Aki a használati értékkel bíró javakat kizárólagosan gyártja és birtokolja annak a kezében korlátlan hatalom van. A pénz egy darab papír. Ha a kínai ma azt mondaná, hogy nem ad el holnaptól semmit, ő szinte teljesen önellátó lévén működne tovább, de a világgazdaság nagy része a termékei nélkül percek alatt összeomlana.
süti beállítások módosítása