HTML

Világmegváltók

Tényleg szeretnél egy jobb világban élni? Akkor hagyd abba a hazudozást, ne lopj többet és kezdj el végre dolgozni!

Friss topikok

Erdőkertek - Mi az erdőkert ?

2012.07.30. 21:40 zapadnik

Permakultúra              

 

  "Jöjj dúsan termő vad füvek közé, makktól roskadó
tölgyekhez, a felszántatlan föld édes gyökereihez..."

  (Come among the unsown grasses bearing richly,
  the oaks heavy with acorns, the sweet roots in unplowed earth ... )
   Ursula K. Le Guin, Always Coming Home

Mi az erdőkert ?

Képzeld magad egy olyan erdőbe, ahol minden valami ehetőt terem körülötted. Érett és érőfélben levő gyümölcsfák és diófélék borulnak föléd, és ha jobban körülnézel, akkor az ágakon duzzadó gyümölcsöket vehetsz észre, körtét, almát, szilvát, diót és gesztenyét.

MartinCrawford-2.JPG

A lombkorona réseit bokrok töltik ki. Málnát, áfonyát, ribizlit, mogyorót és már kevésbé ismert gyümölcsöket teremnek, és virágok nyílnak az egész évben. A temérdek vadvirág és gyümölcs, gyógyfüvek és évelő zöldségfélék teljesen beborítja a földet. A sok növényt ételekhez és gyógynövényként is tudod használni. Néhányan közülük hasznos rovarokat, madarakat és lepkéket vonzanak oda. Mások a talajt javítják, vagy a gyomokat tartják távol. Itt - ott indák futnak fel a fákra, bokrokra vagy lugasokra, és a lombok közül szőlő, kivi és passióvirág termése csüng le. A napsütötte tisztásokon csicsóka magasodik ki a földimogyoró indái közül Ezek a növények egymást támogatják, és a gyökereikben felhalmozott energiát később a terméshez és téli tartaléknak használják fel. Világos, sárga és lila virágaik élvezik az ég sugárzó melegét.

Tehát az erdőkert nem mást, mint többcélú növények évelő polikultúrája, vagyis sok fajta nő együtt, polikultúra, a legtöbb növény minden évben kihajt anélkül, hogy újra kellene ültetni, évelő, és minden egyes növény egy egész sikeréhez több feladat teljesítésével járul hozzá, többcélú. Más szavakkal, az erdőkert egy élelmiszertermő ökoszisztéma, egymásnak kölcsönösen előnyös növények és állatok olyan tudatosan tervezett közössége, amelyet emberi élelem termelésére szántak. Az erdőkert az élelemfélék sokaságánál többet is nyújthat. A hét leggyakoribb haszna: Élelmiszer, energiaforrás, rostanyag, takarmány, trágya és gyógyászati alapanyag. A gyönyörű, eleven környezet állhat tudatosan a kert tervezésének középpontjában, vagy lehet csak kellemes mellékhaszon.

Az erdei ökoszisztémát utánzó erdős kertek, a természetes évelő polikultúrák valaha szerte a világ trópusi tájain fellelhetők voltak. Nálunk a legtöbb helyen a kerteket hamarosan visszahódítaná az erdő, ha abbahagynánk az ásást és a gyomlálást. Először egynyári és évelő gyomok törnének fel a csupasz talajon. Hamarosan bokrok árnyéka nyomná el a gyomokat. Aztán napfénykedvelő pionír fák költöznének be, és ezzel megszületne az erdő. Végül még az pionír fák is megadnák magukat a hosszabb életű és árnyéktűrő fajoknak.

Szukcesszió

succession-hu_1.jpg

Ez a szukcessziónak nevezett folyamat több évtizedet vesz igénybe, míg létre jön az érett erdő. Mi emberek keményen dolgozunk a szukcesszió ellen, nyírjuk a füvet, gyomlálunk, szántunk és permetezünk. Ha a szukcessziós folyamatot a szélhez hasonlítanánk, akkor ez olyan lenne, mintha folyamatosan széllel szemben motoroznánk. Hát miért nem bontunk vitorlát, és szárnyalunk együtt a föld természetes változásával, az erdővé válás felé ! Az erdőkertek kitágítják a kertészkedés horizontját, átfogják a szukcesszió lépéseinek teljes folyamatát, mindent a mezőtől az erdőig.

A közvetlenül emberi fogyasztásra szánt termékek biztosítása mellett, úgy kell megtervezni erdőkertet, hogy a kert megújítsa, trágyázza és karbantartsa önmagát. Az erdőkertekben használt legtöbb növény nagyrészt önmegújuló évelő vagy magától szaporodó növény. A talaj folyamatos mulcsozása és a megbolygatásának kerülése egy egészséges és változatos talaj-életközösséget eredményez. Nitrogénmegkötő és ásványanyag-felhalmozó növényeket alkalmazhatunk mulcs alapanyagként, és javíthatjuk velük a talaj termékenységét. Néhány növényfajta hasznos táplálékot vagy otthont nyújt a rovarevő madaraknak vagy a ragadozó és a parazita ízeltlábúaknak, melyek falják a kártevőket, amivel megszüntetik, vagy legalábbis csökkentik a kártevők és a növénybetegségek ellen fordítandó munkát. Ha a növényeket a talajviszonyoknak, a mikroklímának, a munkaigényüknek, az ökológia szerepüknek és a végső méretüknek megfelelően választjuk meg és helyezzük el, akkor ez csökkenti a gondozási igényüket, és növeli a hozamukat. Ha a természet munkáját utánozva járunk el, akkor a saját munkánkat a mulcsozásra, némi metszésre, egy kis gyomlálásra és minimális növényvédelemre csökkenthetjük le. És, igen, ott van még a betakarítás !

Lényegében az erdőkertészet művészet és tudomány, amely a növényeket az erdő mintái szerint rendezi össze, így kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kovácsol, és olyan élelmet termelő rendszert hoz létre, amely több mint a részeinek összessége. Az alapötlet az, hogy gyümölcsöket, dióféléket, zöldségeket, gyógynövényeket, gombákat és más hasznos növényeket úgy termesszünk, és állatokat úgy tartsuk, hogy a természetes erdei ökoszisztémákat utánozva egy gyönyörű, változatos és magas hozamú rendszert hozzunk létre, amelyik nagyjából önfenntartó.
Következik: ErdőSZERŰ kertészet vagy kertészet az erdőBEN


Sokféleképp lehet az erdőBEN kertészkedni. Ilyen lehet a természetes erdő
megújítása, az ökológiai erdészet, stb.Mi most nem ezekről fogunk beszélni.

                                                                                     sistvan

15 komment

Címkék: gazdaság életmód pénzrendszer ökonómia környezettudatosság fenntarható fejlődés permakultúra fenttartható fejlődés

A bejegyzés trackback címe:

https://melampo.blog.hu/api/trackback/id/tr494687601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2012.07.31. 08:35:27

Ez létezik a gyakorlatban is valahol?

Bodzácska 2012.07.31. 09:07:11

@a_tom: Baji Béla kb. 20 éve csinálja Magyarországon, az országban sokfelé tart előadásokat, könyvet is írt a témában, sőt kerteket is tervez a helyszín felmérése után... www.permakultura.hu
Vagy csak keress rá Baji Béla nevére, youtube-os videókat is találsz...

Melampo 2012.07.31. 09:10:36

@Bodzácska: Köszönöm és szívesen látok minden "Világmegváltót" akár saját írással, akár csak ötletekkel, információkkal.

alte trottel 2012.07.31. 09:29:30

Szíveskedj összehasonlítani egy hektár erdőkert és egy hektár szántó eltartóképességét.
Aztán ha elvégeztél egy egyszerű számítást, már csak az marad, hogy eldöntsd: A jelenlegi cca. 10 millióból melyik legyen az a 7.5-8 millió, aki éhenhaljon.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.31. 09:45:46

@alte trottel:
Igen, ez valószínűleg sajnos így van.
A mai intenzív, monokultúrás növénytermesztés és állattenyésztés eltartóképességével nem versenyezhetnek a permakultúrás, vagy az ahhoz hasonló megoldások.

spájdernecc 2012.07.31. 10:05:39

@alte trottel:
@félázsiai BPBP:
kb 7 000 éve ismert, hogy a szántóföldi növénytermesztés az élelmezés alapja
ezek a jópofa kísérletek nem a kiváltására, hanem a megtámogatására szolgálnak a "küszöb alatti " területeken.
aki pedig a kizárólagosságban komolyan hisz, az ugyanolyan álmodozó, mint Ladó Gyula Lajos :)

nyuszisza 2012.07.31. 20:28:36

@alte trottel: KSH adatok alapján 2010-ben a Magyarországon művelt terület 4 611 606 hektár volt ebben az erdők nincsenek benne. Hektáronként egy családdal szép szám jönne ki.

alte trottel 2012.08.01. 21:41:12

Magyarország a jelenlegi szántóterületen (az utolsó békeévhez, 1989-hez képesterősen visszaesett mezőgazdasággal) is cca 15 millió ember élelmét termeli meg, nagy mennyiségű ipari alapanyaggal együtt.
Ha a maximális termelőképességet vesszük figyelembe, optimális output összetétellel, akkor belefér 20-22 millió ember élelmezése, nem bangladesi vagy szaheli szinten.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.08.02. 14:10:52

@alte trottel: Vagyis inkább legyünk sokan rövid ideig, mint kevesen sokáig. Bravó.

alte trottel 2012.08.02. 16:26:55

@Bockó:
Ha ilyen hülyeség a véleményed, inkább titkold, ne reklámozd!
Több mint 30 éve mindenhol folyamatosan hangoztatom, hogy mivel a Föld véges méretű és a legmodernebb technikák, technológiák felhasználásával is cca 20 milliárd embert tud eltartani _MAI_EURÓPAI_ÉSZAK-AMERIKAI_SZINTEN (iszonyatos energiaigénnyel) nem az önkorlátozás (fürödjünk évente egyszer, mosakodjunk vasárnap a templombamenetel előtt, _DERÉKIG_ és gyalog v. biciklin, a gazdagok lovaskocsival közlekedjünk, de csal a szomszéd faluig) és az önostorozás a megoldás! A "fejlődő" világ (haha! fejlődő! ne röhögtess, mert cserepes a szám!) vezetőinek egyszerűen átadni egy barátságos hangú levelet, miszerint innentől basszatok egyedül!
A technológiákat átadtuk, évente X számú ifjoncotok ingyen tanulhat a kisebb egyetemeinken (AMENNYIBEN MEGFELEL A FELVÉTELIN!) a többit oldjátok meg. A vízum nélküli bevándorlókat pedig nem táborokban pátyolgatjuk, hanem _LÖVÜNK!_

"0 év, pár száz millió lőszer és rendeződnek a dolgok. Igaz, addig nem lesznek kaphatók olyan létfontosságú cikkek mint pl. papaya, mangó, édesburgonya és tapiókaliszt. Valahogy csak túléljük.

Rohadt egy mocsok vagyok, mi?
A vérzékenység felszámolásának legjobb módja, ha a vérzékenyeket hagyjuk elvérezni egy karcolás miatt, mielőtt újabb vérzékenyeket nemzenek.

a_tom 2012.08.02. 16:48:21

@alte trottel:
Igen, úgy tűnik mocsok vagy, de ez (szerencsére vagy sajnos?) hülyeségből fakad.

Nem papaya meg tápióka miatt megyünk a harmadik világba, nem is azért hogy segélyeket osszunk, hanem az olcsó nyersanyagok és az olcsó munkaerő miatt.
Ha nem mennék, megtarthatnád az egy egységnyi segélyedet, viszont nem kapnád meg a 10-100 egységgel olcsóbb árudat, valamint mehetnél a bányába, kumpriföldre helyettük.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.08.02. 16:58:52

@alte trottel: Kellemesen fasisztoid nézeteid vannak, amelyek bizonyos kontextusban akár védhetőek is (sajnos itt kurvára irrelevánsak), de a tények sajnos nem a barátaid. Jelenleg olajat eszünk, azért vagyunk ennyien és azért pazarolhatunk úgy, ahogy, közben tönkretesszük a termőtalajt az egynyári növények kedvéért, a foszfort a tengerbe engedjük a szarunkkal együtt. Az olaj el fog fogyni, és már nem lesznek ott a talaj mikroorganizmusai, amiket praktikusan a saját végtermékükkel árasztottunk el 100 éven keresztül, hogy előállítsák azokat a nitrátokat, amiket olyan egyszerűen ki lehetett krakkolni földgázból.
És akkor az lesz itt is, ami a néhai termékeny félhold helyén van most: kibaszott sivatag, a földművelés végeredménye.

Postíró: Évente ha egy ehhez fogható cikk van az indexen, gratulálok.

alte trottel 2012.08.02. 17:47:45

Na, jó helyre kerültem!
A "Heraus mit Uns" ballibák persze mindenkinél, mindig _TÖBBET_ tudnak.

@a_tom:
Neked kurvajó dolgod van, hogy _ENNYIRE_ egyszerű világban élsz!
Az a rohadék fehérember, minden gonoszság kútfeje kizsákmányolja szegény fejlődőket!

@Bockó:
Te meg hol tanátá' nálam állami irányítású korporativizmust? Vagy ha a vulgárleninista-sztálinista értelemben használtad, akkor mutass már nekem rasszista felhangokat, untermensch-endlösungot, lebensraumot!

Tetszik, nem tetszik, ha továbbra is az eddigi módon kezeljük a problémákat, akkor száz éven belül lesz itt Ruméliai kalifátus szép kis nyilvános halálrakövezésekkel, lefejezésekkel, péntek déli népünnepély keretében gyaur-akasztással. Észak-Amerikában állandó háború a protestáns-fundamentalista közép-nyugat, a katolikus dél és a moszlim Kanadai Vilajet között, a világ többi részén meg a napi menü része lesz az emberhús.

De a ti unokáitok biztosan jól ellesznek a Stary Smokovecen a permakertjükben.

www.youtube.com/watch?v=Qxy7ByWp27U

gaabor 2012.08.02. 22:59:12

Kedves Melampo. Én tudom miről beszélsz. Szeretnék veled személyesen találkozni. Dobj egy mélt:
nagy.gaabor@invitel.hu
süti beállítások módosítása