HTML

Világmegváltók

Tényleg szeretnél egy jobb világban élni? Akkor hagyd abba a hazudozást, ne lopj többet és kezdj el végre dolgozni!

Friss topikok

A FOSZTOGATÁS ANATÓMIÁJA I.

2012.09.11. 09:00 Melampo

drakkar.jpg
"Amit magad körül látsz és valóságnak hiszel, az egy összeesküvés eredménye. Amiről azt hiszed, hogy egy összeesküvés elmélet, az a valóság!"

                                                              

1. A martalócok

-A hajnali ködben a hajók néma csendben siklottak a part felé. Az evezősök lassan, megfontoltan eveztek, alig emelve a víz fölé lapátjaikat,  hogy még a lehulló vízcseppek se csapjanak zajt. A fedélzeteken egyetlen pisszenés sem hallatszott. A kormányosok feszülten az előttük meredező ködfalra meredtek, várva a pillanatot amikor a szinte áthatolhatatlan ködből kibukkan a part és inteniük kell az evezősöknek, hogy hagyják abba az evezést. A harcosok a  mellvédek mögött guggolva várták, hogy érezzék a talpuk alatt a fedélzet rándulását ahogyan a hajók gerince finoman kifut a parti fövenyre. Fegyvereik rongyokba csavarva, hogy se a derengő hajnali fény ne csillanjon meg rajtuk, se zajt ne csapjanak ha véletlen odaütődnének valahová.
Hirtelen, szinte az összes hajón egyszerre a kormányosok karlendítése jelezte az evezősöknek, hogy állj. A víz fölött megmerevedett evezőikkel, lendületüket fokozatosan elveszítve egyre lassabban siklottak a hajók a ködből homályosan kibukkanó part felé. Enyhe rándulás és halk, szinte hallhatatlan csikorgó hang jelezte ahogyan a hajók gerince a homokra felfutott. A harcosok csendben, szinte semmi zajt nem csapva, egyenként ereszkedtek a sekély vízbe és óvatosan lépdelve megindultak a part felé. A parton minden utasítás nélkül fegyelmezetten csatasorba rendeződtek és hangtalanul közeledtek a derengésben alig kivehető házak felé. Jól begyakorolt mozdulataikon látszott, hogy összeszokott harcosok, már nem először indulnak együtt ilyen akcióba.
A falu még utolsó, mély,hajnali álmát aludta és csak néhányan hallották félálomban a felriadt gázlómadarak rémült rikoltásait. Mire felébredhettek volna csatakiáltás hasított a csendbe és a martalócok megrohanták az éppen csak ébredező védtelen falut. Nem kíméltek senkit. Nekik csak az értékek kellettek.

-Ugye így képzeltek el egy rablótámadást? Az ókorban, vagy a  kora középkorban valóban így, vagy legalább is nagyon hasonlóan játszódott le egy-egy nép,  vagy népcsoport kifosztása. Manapság a módszerek és az eszközök is egészen mások, egyedül talán a csendben lopakodás a változatlan. Az sem teljesen. No meg az irgalmatlanság, a gátlástalanság és a telhetetlenség. Úgy látszik ezek örök emberi tulajdonságok.

A mai martalócok már régen nem  igazi fegyvert szorongatnak a kezükben. Bár legveszélyesebb fajtáik személyesen, régen sem fegyvert forgattak. Amit ma használnak a fosztogatás eszközeként, az csak egy darab papír. Ezt a papírt úgy hívják, hogy pénz. Amikor ezt valaki a kezébe fogja azt hiszi, hogy amit a kezében tart az valóban pénz. Szerencsétleneket megtéveszti a látszat. Mert amit a kezükben tartanak csak úgy néz ki mintha pénz lenne. Amit a kezükben tartanak az egy másik fajta papír, ami megtévesztően hasonlít a pénzre.

Ezt a másik fajta papírt úgy hívják, hogy váltó.

Kreatív manipulátorok mindenféle egyéb néven próbálják nevezni ezt a papírt, hívják hitelpénznek, kamatos pénznek és még sok egyéb fantáziadús néven. Ez azonban nem sokat változtat a lényegén. Ettől ez a papír továbbra sem válik pénzzé. Ez továbbra is csak egy váltó!


-A ma általunk használt hitelpénzrendszernek egyetlen hibája van. Hogy nincs másmilyen pénzrendszer. Nem is lehet. Ez egy kissé megnehezíti az ezzel a pénzrendszerrel kapcsolatos reformpróbálkozásokat.
Bármilyen hihetetlennek hangzik is, maga a pénz egy hitel. Ugyanis aki bármit is vásárol, az általa átvett termékért egy ígérvénnyel, egy adóslevéllel  fizet. Ez az adóslevél amelyet a gazdasági közösség bocsát ki, azt biztosítja az elfogadója számára, hogy a gazdaság bármely szereplője bármikor kiegyenlíti neki ezt a kölcsönt, azaz újra árura cseréli ezt az ígérvényt, amikor neki szüksége van rá, ez a pénz. Tudom, hogy megdöbbentően hangzik, de ez a pénz.  
Eredetileg, nagyon régen a történelem előtti időkben, amikor még nem kizárólag a másik ember kifosztása volt a cél, ezt az eszközt arra találták fel és arra használták, hogy az értékek cseréjét megkönnyítsék vele, lehetővé tegyék a szélesebb körű munkamegosztást és ezzel megsokszorozzák a gazdasági teljesítőképességet.
Az érték az a használati értékkel bíró termék, az áru volt aminek az átvételét igazolták a pénzzel. Mivel a terméket lehetett megenni, meginni, felvenni, melegedni mellette, ezt tekintették értéknek. Aki a saját termékét egy átvételi elismervény fejében átadja másoknak, az adott kölcsön a többieknek. Tehát akinél ez az átvételi elismervény, vagyis ígérvény, azaz a pénz van, az egy kölcsönt adott a közösség egészének.

És nem fordítva!


Ennek az ígérvénynek, a pénznek azok a legfontosabb jellemzői, hogy egyrészt a közösség egésze elismeri kibocsátásakor a kibocsátással egyidejűleg magára nézve kötelezően kiegyenlítendőnek az adósságot, másrészt nem kötődik sem a kiállító, sem az elfogadó személyéhez. Ez az ígérvény azt jelzi, hogy a közösség egésze tartozik a mindenkori felmutatójának, mert az valamit adott a közösségnek és ennek a közösségnek bármely tagja hajlandó is ezt maradéktalanul ellentételezni.

Ha én egy darab papírra ráírom, hogy az általam majdan megtermelt javakat át fogom adni ezen papír felmutatójának, akkor én egy váltó állítottam ki. Aki ennek a papírnak az ellenében átadja nekem a javait, az nekem hitelezett.
Ennek a papírnak pedig az a jellemzője, hogy ugyan továbbadható, így a követelő személye változhat, de a kötelezettje csak az a személy lehet aki ennek a papírnak az ellenében a javakat átvette. Ez az ígérvény azt jelzi, hogy az azt kiállító egyetlen személy tartozik a mindenkori felmutatójának és hajlandó is azt maradéktalanul ellentételezni.
Ez a papír személyhez kötöttsége miatt általános csereeszközként nem használható, erre a célra alkalmatlan.
Ez a papír semmilyen körülmények között nem válik pénzé. Ez továbbra is csak egy váltó.

A fentiekből felületes olvasásra úgy tűnhet, hogy rossz irányba ülünk a lovon. Pedig nem, mi jó irányba ültünk fel és jó irányba is szeretnénk haladni. Csak fordítva van alattunk a ló.

2. része következik

4 komment

Címkék: gazdaság hitel pénz életmód fejlődés (1) (2) fenntartható pénzrendszer devizahitel ökonómia bankrendszer környezettudatosság (8) (11) (10) fenntarható fejlődés permakultúra fenttartható fejlődés CRMPI Jerome Osentowski

A bejegyzés trackback címe:

https://melampo.blog.hu/api/trackback/id/tr304754823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muzsikok közt 2013.01.08. 01:37:05

Jó cikk, jó blog. Ez a 4részes nekem kicsit bonyolult, kicsit egyszerübb a youtube-goldsmiths tale c. rajzfilmben.

Én nem hiszek a világmegváltásban, de neked sok sikert hozzá. Én magamat fogom megváltani a kamatrabszolgaságból, és mindenkit kamatrabszolgává teszek akit érek!

Melampo 2013.01.08. 09:11:34

@Zuckerbrot: Üdv !
Nem csak bonyolult, de mostanra már kissé zavaros is mert elkövettem azt a hibát, hogy ha valamit kérdeztek, vagy nem értettek akkor utólag beleírtam részeket. A pénzváltók valóban egyszerűbb csak pontosan a lényeget nem említi, illetve elfedi és ezért azután nem tudom, hogy kiknek az inspirációjára és kiknek az érdekében született. Két nagyon fontos dolgot nem említ, egyrészt azt, hogy a materiális javakon kívül nincs abszolút érték. Az arany sem érték csak ugyanolyan virtuális csereeszköz mint a papírpénz, vagy bármi más. Értéket csak a materiális javak, vagy az előállításukat közvetlenül biztosító eszközök képviselnek, a többi illúzió.
A másik és ennél is lényegesebb, hogy nem a kötelezvény, vagy váltó kiállítója a bűnös a történetben. Ugyanis ha a tőke kezelője a nála elhelyezett aranyat mondjuk termelő tevékenységbe fektette, akkor bizton remélhette, hogy ez annyi hasznot hoz, hogy a váltó lejártakor azt ki is tudja egyenlíteni. A megtekintésre szóló váltó aminek nincs lejárati határideje és azonnal pénzre váltható az a csalás. A határidős a váltó leszámítolása esetén viszont nem a kibocsátó felelőssége a fedezet meglétének biztosítása, mert az a váltó lejárati határidejéből jól látható, hogy eddig a határidőig nincs fedezet rá.
Aki leszámítolja a váltót és a lejárati határidő előtt pénzre váltja az 100%-os felelősséggel tartozik érte, hogy ez mögött a pénz kibocsátott pénz mögött fedezet legyen. Ugyanis az eddigi határidős váltót ő pénzre, azaz megtekintésre szóló váltóra cserélte, lévén a pénz tulajdonképpen az. A felelősség innentől kezdve teljes egészében az övé, a leszámítolást végző banké. Ebből annak az egyszerű feltételnek kellene következnie, hogy a leszámítoló banknak a leszámítolt váltók teljes összegéig 100%-os fedezettel kellene rendelkeznie. Különben pénzt hamisít, vagy időlegesen, vagy részlegesen, vagy véglegesen.
Ez talán érthetőbb a -melampo.blog.hu/2012/08/26/dogoljon_meg_minden_devizahiteles-, vagy még inkább a- melampo.blog.hu/2012/08/28/a_kamat_vedelmeben_978- című írásokból.

Muzsikok közt 2013.01.08. 12:06:31

@Melampo: Igen, olvastam a többit is, a kamat védelmében és a mammon.... egységes és szórakoztató, jobban tudtam követni.

Majd még visszatérek és elkérem bölcssséged kútfejeit, hátha okosabb leszek. Még az is megtörténhet.

Szerintem a materiális jószágnak nincs abszolút értéke. Attól, hogy cserekereskedünk, a sivatagban a homok 1x-et, máshol 10x-et ér. Az arany azért volt praktius, mert ritka, nehezen hamisítható volt. A gond többek között az vele, hogy ma a globális világban nagyon egyszerü lenne az aranykitermelést monopolizálni, mert az arany nagy részét mindössze pár helyen bányásszák. Az ezüst ebből a szempontból jobb. De valahol olvastam róla mint elméletről hogy a nemzetgazdasági infrastruktúra is lehetne a pénz fedezete. Első olvasatra el is hittem.

Melampo 2013.01.08. 22:26:27

@Zuckerbrot: Üdv !
A globális pénzrendszer problematikájával kapcsolatos legnehezebb kérdést tetted fel.
Nem csak a materiális javaknak, de semminek nincs abszolút értéke. Mindennek az értékét a pillanatnyi, kiegyensúlyozott működés közbeni piac szabja meg. Tulajdonképpen ma is a gazdasági közösség működés közbeni mindenkori értéke a pénz fedezete. Ezt kellene a mindenkori helyi jegybanknak a működéshez szükséges csereeszköz mennyiség szabályozásával mindig egy szinten tartani. De mivel két azonos fejlettségű gazdaság nincs, azonos termelési kapacitással, eszközzel rendelkező munkavállaló nincs, tökéletesen zárt, vagy tökéletesen nyitott gazdaság nincs, ezért minden és mindenki hat mindenre és mindenkire.
Szép feladat.
süti beállítások módosítása